Quantcast
Channel: Glassriket » gårdsglass
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Gårdsglass – alternativ för mjölkbonde i kris

$
0
0

gårdsglass i sverigeDålig lönsamhet gör att många mjölkbönder nu tvingas kämpa för att hålla sina gårdar på fötter. Att många söker sätt att skaffa extrainkomst på har märkts av i företaget Gårds-glass telefonväxel.  

– Förr hörde bönderna av sig för att de tyckte att det verkade roligt, nu är det kanske mer för att de måste hitta på något nytt, säger Anna Näslund som arbetar på Gårds-glass.

Gårds-glass är det svenska namnet på ett holländskt företag vars affärsidé är att hjälpa frukt- och mjölkbönder att komma igång med egen glasstillverkning.

Företaget startades för över tjugo år sedan, och det finns nu representerat i 21 europeiska länder. 

– Vi riktar oss bara mot bönder. Hela tanken har ända från början varit att glassen ska göras direkt på gården med naturliga, egenproducerade, råvaror, säger Anna Näslund.

Trots att företaget funnits länge är det först på senare år som gårdsglassen kommit till Sverige. 2009 startade Wirum Säteri sin glasstillverkning, och sedan dess har ytterligare fem bönder startat glassfabrik med hjälp av Gårds-glass.  En sjunde glassbonde står beredd att köra igång nu under hösten.

– Intresset har hela tiden varit stort, men blir större och större. Det är många som ringer, säger Anna.

Hur mycket det kostar att dra igång en glassfabrik är olika. Anna vill inte ge någon siffra.

– Det är en investeringskostnad, det är det. Men man betalar bara en gång, det är inte några abonnemangskostnader eller så, säger hon.

Kostnaden beror lite på om den blivande glassbonden väljer att bygga om eller bygga nytt när glassfabriken ska anläggas.

– Av oss får man allt man behöver för att sälja och producera gårdsglass – utbildning, utrustning och recept.

gårdsglass i sverigeTanken är att glassen säljas överallt där glass finns, och även på gården så att kunderna får en upplevelse tillsammans med sin goda glass.

– De flesta säljer också glassen till butiker, restauranger och event.

Ledorden är naturligt och lokalt. Glassen ska inte innehålla några onödiga tillsatser och den ska ta tillvara det som odlas i närheten. Glassbönderna arbetar självständigt och bestämmer själva vilka smaker de ska sälja.

Tanken är att det aldrig ska vara för tätt mellan glassgårdarna.

– Vi vill att det ska vara lika förutsättningar för alla, och det ska inte vara någon konkurrens, säger Anna Näslund.

Därför delar man in landet i olika områden, tillräckligt stora för att utgöra en fungerande kundbas. Antalet restauranger, hotell och värdshus är sådant som tas med i beräkningen när områdets storlek ska räknas ut.

I Sverige finns idag omkring 5000 mjölkbönder. Exakt hur många glassbönder som ryms i Sverige kan Anna inte svara på.

– Det är väl realistiskt med några hundra, säger hon.

Hon tycker att svenska utgångsläget är bra. Vi svenskar älskar glass och intresset för mat som är närodlad och utan tillsatser bara växer och växer.

Glassriket har redan skrivit om glassbönderna i Viskadalen, och har nu siktet inställt på Ryssby och Stafsäter… så håll utkik efter en smakrecension. 

Text: Camilla Grönbladh
Foto: Stock xchang, Pressbild

gårdsglass i sverigeGårds-glass i Sverige
Stafsäters gårdsglass
Viskadalens gårdsglass
Untra gårdsglass
Wirum glass
Ryssby gårdsglass
Gårdsglass Leksand

Andra glassfabriker som drivs av mjölkbönder
Sänkdalens glass
Glassbonden


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images